Je sluit met Ons Dak een huurovereenkomst af. Hierin staan alle afspraken tussen de huurder en Ons Dak. Indien je de huurovereenkomst wil beëindigen, moet je een huuropzeg doen. Ons Dak maakt dan met jou een afspraak voor een voorcontrole. Tijdens de plaatsbeschrijving geef je de sleutels terug aan Ons Dak.
Ons Dak kan de overeenkomst slechts in uitzonderlijke situaties beëindigen.
De huurovereenkomst bepaalt welke verzekering Ons Dak afsluit en welke je als huurder zelf moet afsluiten.
De huurprijs is voor elke huurder verschillend. Ons Dak houdt rekening met je inkomen, je gezinssamenstelling, de kwaliteit van de woning en de huurlasten. Dit bepaalt de wet.
Wijzgingen in je inkomen zijn belangrijk. Geef deze door aan Ons Dak. Dergelijke veranderingen kunnen invloed hebben op je huurprijs.
De huurprijs wordt berekend op basis van het laatst bekende inkomen, meestal van drie jaar geleden. Is je huidig inkomen aanzienlijk lager dan dat van drie jaar geleden, dan kan je een huurprijsherziening aanvragen.
Je betaalt de huur voor de tiende dag van elke maand. Neem bij betalingsmoeilijkheden zo snel mogelijk contact op. Zo kunnen wij je het beste en snelste helpen.
Geef wijzigingen in je gezinssituatie zo snel mogelijk door aan Ons Dak. Zo vermijd je domiciliefraude.
Is je gezinssituatie gewijzigd en woon je te groot? Dan is je woning onderbezet. Neem contact op om je in te schrijven voor een kleinere woning.
Elk gezinslid ouder dan 18 jaar ondertekent mee de overeenkomst.
Bij de huurovereenkomst ontvang je ook het reglement van inwendige orde. Dit omschrijft de wederzijdse rechten en plichten van de huurder en van Ons Dak als verhuurder.
Je huur opzeggen kan altijd. Dit doe je schriftelijk. Je stuurt Ons Dak een brief of een mailtje of je geeft je opzegbrief af aan het loket. Vermeld in je brief je nieuw adres.
Je kan je opzeg ook online doen:
Opzegtermijn
De opzegtermijn duurt drie maanden. De opzeg start de eerste dag van de nieuwe maand volgend op de maand waarin je de opzeg hebt gedaan. Bijvoorbeeld: je deed de huuropzeg op 12 maart. Je opzegtermijn start op 1 april en loopt tot eind juni.
Bij overlijden eindigt de huurovereenkomst op het einde van de tweede maand na het overlijden.
Bij verhuis naar een rust- of verzorgingstehuis geldt een opzegtermijn van één maand. Je bezorgt Ons Dak een attest van je opname.
Let op: je moet tijdens de opzegtermijn de huur blijven betalen.
Ons Dak komt ter plaatse en bekijkt samen met jou welke herstellingen of aanpassingen moeten gebeuren om de woning correct achter te laten. Een aantal herstellingen kan je zelf doen, sommige voert Ons Dak uit. De afspraken worden schriftelijk vastgelegd.
Ons Dak informeert je welke nutsmaatschappijen je zelf moet contacteren tegen de verhuis. Pas je contract aan maar laat de voorzieningen niet afsluiten.
Wanneer je de sleutels terug overhandigt, overloopt Ons Dak samen met jou de staat van de woning. Alle vaststellingen worden genoteerd. Dit document is de plaatsbeschrijving. Eventuele schade herstelt Ons Dak op jouw kosten. Bevraag dus goed tijdens de voorcontrole wat je in orde moet maken om kosten te vermijden.
Tijdens de plaatsbeschrijving geef je de sleutels af aan Ons Dak. Enkele weken na de plaatsbeschrijving ontvang je een afrekening van de waarborg. Dit geeft een overzicht van hoe je waarborg wordt afgerekend. We verrekenen eventuele huurachterstallen, huurvoorschotten en openstaande facturen en herstellingen. Ons Dak schrijft het resterende bedrag over naar je rekening.
Ons Dak kan in een aantal situaties de huurovereenkomst verbreken of een vonnis op verbreking bekomen:
Wanneer Ons Dak de huurovereenkomst opzegt, geldt dit voor iedereen die in de woning woont.
Je huur is gebaseerd op je gezinsinkomen, de samenstelling van je gezin en de kenmerken van de woning. Dit bepaalt de wet. De huur is dus voor elke huurder verschillend.
Naast de huur, betaal je ook extra huurlasten. Afhankelijk van het type woning dat je huurt kunnen er vier soorten huurlasten zijn:
De huurprijs wordt jaarlijks aangepast. In december ontvang je de nieuwe huurprijs. Deze gaat in vanaf 1 januari.
Heb je een huurprijsherziening lopen? Ons Dak neemt in december contact met je op om je te informeren over de aanvraag tot verlenging van de huurprijsherziening.
Je gezinsinkomen kan soms dalen. Als je gezinsinkomen drie opeenvolgende maanden 20% lager is dan het gezinsinkomen van drie jaar geleden, kan je Ons Dak vragen om je huurprijs te herzien. De aangepaste huurprijs geldt vanaf de maand na de maand waarin je ons alle bewijsstukken hebt bezorgd. Elke zes maanden moet je Ons Dak een bewijs van je inkomen bezorgen.
Bij overgang naar pensioen bezorg je de medewerker huurdersdossier een attest van je pensioendienst en een uittreksel van de eerste uitbetaling.
Elk jaar in december loopt de huurprijsherziening af. Ons Dak neemt in december contact met je op je te informeren over de aanvraag tot verlenging van de huurprijsherziening.
Neem contact op met de juridisch medewerker en vraag een huurprijsherziening.
Geef wijzigingen in je gezin zo snel mogelijk door aan de medewerker huurdersdossier. Dit kan via mail of telefonisch. Wijzigingen kunnen invloed hebben op je huurprijs.
Wanneer er iemand bij je komt wonen moet je eerst toestemming vragen aan Ons Dak. De nieuwe inwoner moet voldoen aan de toelatingsvoorwaarden. Dit geldt niet als je getrouwd bent. Verder moet de woning voldoende slaapkamers hebben om de inwoning goed te keuren. Dit bepaalt de wet.
Je schrijft je huur over naar het rekeningnummer van Ons Dak: BE97 3350 0194 0349. Je huur moet ten laatste de tiende dag van elke maand betaald zijn.
Je kan je huur ook via een domiciliëring betalen. Dit houdt in dat je huur elke maand automatisch op de correcte dag en met de juiste mededeling betaald wordt.
Elk jaar in januari of na een huurprijsherziening wijzigt je huur. Als je een doorlopende opdracht hebt, moet je dan zelf actie ondernemen en bij de bank het bedrag aanpassen. Bij een domiciliëring hoef je deze wijziging dan niet meer door te geven aan je bank. Het bedrag wordt automatisch aangepast. Uiteraard gebeurt dit pas nadat we jou informeerden.
Wil ook jij je huur via domiciliëring betalen? Je kan zelf de aanvraag online doen. Dit kan via deze link. Of je kan onderstaande QR-code scannen. Of je vraagt een formulier aan via info@onsdak.be en je bezorgt het ons ondertekend terug.
Betaal je huur op tijd. Als je te laat betaalt, kan Ons Dak je een verhoging van 10% en wettelijke intresten aanrekenen.
Kan je je huur of rekening niet betalen? Heeft Ons Dak je een herinneringsbrief gestuurd? Het is in je eigen voordeel om betalingsproblemen niet te laten aanslepen. Neem op tijd zelf contact op met Ons Dak. We gaan samen met jou op zoek naar een oplossing. Mogelijk kom je in aanmerking voor een afbetalingsplan.
Ligt je huidig inkomen aanzienlijk (>20%) lager dan je referentie-inkomen*? Dan kan je een herziening van de huurprijs aanvragen. Bij een huurprijsherziening vertrekken we van je huidig inkomen om de huurprijs te berekenen. Voor de huurprijs van 2023, download het aanvraagformulier en bezorg het volledig ingevuld aan Ons Dak.
Pensioen
Is je huidig pensioen (>20%) lager dan je referentie-inkomen* (inkomen dat gebruikt wordt om de huurprijs te berekenen)? Download het aanvraagformulier "huurprijsherziening pensioen" en bezorg het volledig ingevuld terug aan Ons Dak.
Let op:
* Referentie-inkomen: het inkomen van drie jaar geleden. Op basis van dit inkomen wordt je huidige huurprijs berekend.
Afhankelijk van het type woning dat je huurt, betaal je elke maand naast de huurprijs één of meerdere van volgende huurlasten:
Huurlasten die jaarlijks worden afgerekend:
Hiervoor ontvang je elk jaar een gedetailleerde afrekening op basis van de effectieve kosten.
Deze huurlasten kunnen betrekking hebben op:
het onderhoud en/of de herstellingen in gemeenschappelijke delen
het verbruik van nutsvoorzieningen in de gemeenschappelijke of de individuele delen
het onderhoud, herstelling en keuring aan liften
het onderhoud gemeenschappelijk groen
het onderhoud of herstelling brandbestrijding (haspels, rookmelder, brandblusser, noodverlichting, rookkoepels, …)
het gebruik van zonnepanelen
zorgvergoedingen assistentiewoningen
Vaste huurlasten:
Deze huurlasten worden niet jaarlijks afgerekend. Je betaalt een vast bedrag per maand.
Voor 2023 bedragen de vaste huurlasten:
Voor 2022 bedragen de vaste huurlasten:
Wie een woning van Ons Dak huurt dient deze woning te gebruiken als hoofdverblijfplaats. Het is dus niet de bedoeling om een woning te huren, er je domicilieadres er te plaatsen maar er niet te wonen. In dit geval pleeg je domiciliefraude. Ons Dak voert een onderzoek uit en kan jou de huur opzeggen.
Anderzijds is het belangrijk dat Ons Dak weet wie er in de woning woont. Indien er mensen bij komen wonen, dien je dit door te geven aan Ons Dak.
Indien er iemand komt logeren of af en toe blijft overnachten, maar niet zijn hoofdverblijfplaats bij jou heeft, hoef je Ons Dak niet op de hoogte te brengen.
Wat betekent ‘te groot wonen’ en welke gevolgen heeft dit?
Huidige regelgeving:
Je woont te groot wanneer je twee of meer slaapkamers op overschot hebt. Men vertrekt van het aantal inwoners plus 1. Zoveel slaapkamers mag je hebben. Heb je er meer? Dan woon je te groot.
Bijvoorbeeld: Je woont met twee personen in de woning. Dan mag je drie slaapkamers hebben (2 + 1 = 3). Heb je vier slaapkamers? Dan woon je te groot. Als alleenstaande woon je te groot wanneer je woning drie of meer slaapkamers telt.
De Vlaamse overheid stimuleert mensen die te groot wonen om te verhuizen naar een kleinere woning. Een gezin of alleenstaande met kinderen kan de vrijgekomen woning huren. Indien je te groot woont, kan je je zonder kosten inschrijven voor een andere sociale woning. Bovendien krijg je voorrang op de wachtlijst.
Ons Dak biedt je een kleinere woning aan die voldoet aan de volgende voorwaarden:
Indien je twee keer een voorstel voor een kleinere woning weigert, betaal je een vergoeding van 31 euro per maand per kamer die te veel is. Dit bepaalt de wet.
Regelgeving vanaf 1 oktober 2023:
Een koppel huurders zal als één persoon tellen om de onderbezetting van een woning te berekenen.
Voorbeeld: Een koppel zonder kinderen woont onderbezet vanaf 3 slaapkamers i.p.v. 4 slaapkamers.
> Overlijden of verhuizing naar wzc van een partner zal dan ook niet langer leiden tot onderbezetting.
Het is daarom ook belangrijk om duidelijk te weten wie een koppel is en wie niet. Gehuwde partners en feitelijke partners met een VOE zijn duidelijk een koppel. Wettelijk samenwonenden zijn niet altijd een koppel. Deze gaan dan ook moeten bewijzen dat ze geen koppel zijn d.m.v. een verklaring op eer. Dit moet niet als ze een familiale band hebben.
Aanpassingen bij een passend aanbod:
1. Een passende woning moet binnen een straal van 15km liggen van je huidige woning. Voorheen was dit een straal van 5km.
2. Het financiële criterium dat een passend aanbod niet duurder mag zijn dan je huidige woning wordt geschrapt.
3. Onderbezettingsvergoeding is 32EUR i.p.v. 31EUR. Vergoeding dient direct betaald te worden na een eerste weigering van een passend aanbod.
> Uitzondering op het direct betalen: als een eerste passend aanbod buiten een straal van 5km van de onderbezette woning ligt. Dan moet er tussen de eerste weigering en het volgende aanbod een periode verlopen van ten minste 3 maanden en mag pas na een tweede aanbod de vergoeding worden aangerekend.
Woon je te groot en wil je meer informatie over een veruhis naar een kleinere woning? Neem dan contact op.
Esther Geerkens
huurdersdossier
089 51 84 03
esther.geerkens@onsdak.be
Vicky Verlaak
debiteurenbeheer
089/51 84 03
vicky.verlaak@onsdak.be
Michele Verstappen en Astrid De Sousa komen tijdelijk het team van Ons Dak versterken.
Er zijn twee manieren waarop je je huur kan betalen: via een doorlopende opdracht, of via domiciliëring. We lichten het verschil kort toe.
Engie Cofely veranderde van naam. De diensten en contactgegevens bleven hetzelfde maar de naam veranderde naar Equans.
Begin december ontving je de nieuwe huurprijs voor je woning. Je betaalt de nieuwe huurprijs vanaf begin januari 2022.
Om ontmoetingen in de buurt te stimuleren plaatste Stad Maaseik op het speelplein van wijk Gasthuisveld een buurthuis.
Danny uit Tongerlo heeft al twee jaar een boekenruilkastje voor zijn woning staan.